fbpx

Praktiska skillnader mellan assistansbolag och egen regi

praktiska skillnader mellan assistansbolag och egen regi

Vilka praktiska skillnader finns det mellan att driva din assistans på egen hand och ett assistansföretag? Vilka är fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen och vad skulle passa dig och din situation? Här tittar vi närmare på dessa frågor för att orientera och underlätta det bästa valet som passar dig.

Assistansföretag som bestämmer

Att ha ett assistansföretag som tar hand om din assistans är vanligt. Då bestämmer du inte så mycket själv utan kan samtidigt ställa krav som kund och arbetsledare Du betalar en avgift till företaget för att de ska sköta assistansen, ekonomin, juridik, bemanning och redovisning. Här är det viktigt att kontrollera avtalet noga för att veta vad som ingår och att du får de delar du är nöjd med. Assistansföretaget har då skyldighet att leverera assistans enligt ditt avtal.

Att tänka på när det kommer till kollektivavtal

När du får hjälp via ett assistansföretag omfattas du oftast av ett kollektivavtal, vilket kan vara både en trygghet och en begränsning. Kollektivavtalet innebär ett begränsat spelrum i assistansekonomin, lönesättning och omkostnader. Med självstyrd assistans kan du däremot själv välja om du vill ha kollektivavtal eller inte. Du är inte heller begränsad enligt arbetstidslagen utan kan arbeta upp till 100 timmar mer än om du hade ett assistansföretag, vilket brukar vara bra om du har anhöriga som jobbar.

För- och nackdelar med assistansföretag

Som med alla alternativ finns det för- och nackdelar med att använda ett assistansföretag. För att göra det lättare för dig att utvärdera har vi listat ett antal för- och nackdelar här:

Fördelar med assistansföretag

Den största fördelen med att ha ett assistansföretag är om du inte vill eller orkar vara särskilt insatt i din assistans eller de praktiska delarna kring den. Assistansbolaget tar därför ett helhetsgrepp på din assistans. Hur mycket man själv kan påverka sin egen situation är olika och det är också viktigt att man kommer överens om detaljerna redan från början. Du bör vara tydlig med dina behov och hålla kontinuerliga avstämningar med ditt assistansbolag, så att du ser till att samarbetet fungerar och du får den assistans du behöver.

Nackdelar med assistansföretag

Den största nackdelen med att anlita ett assistansföretag är att du har väldigt lite kontroll över din situation. Det är en tjänst man köper och ibland fungerar samarbetet bra och ibland mindre bra. Du kan också behöva prova några assistansföretag innan du hittar rätt, vilket kan vara tidskrävande. Med ett assistansföretag har du begränsad insyn i företagets beslutsprocesser och hur personal och ledning agerar i olika frågor, och i vissa fall även din egen assistansekonomi. Hos assistansföretag finns också risken att de kan få sin licens indragen – något du inte behöver oroa dig för på egen hand, eftersom du inte behöver ha körkort själv.

När du sköter din assistans själv

Som användare finns det även möjlighet att driva din assistans på egen hand. Det betyder helt enkelt att du är arbetsgivare för dina assistenter. Om du vill kan du även få hjälp med administrativa ärenden som löner, skatter, redovisning med mera, så du kan vara säker på att allt blir rätt. Rent praktiskt är det i slutändan du som bestämmer.

För- och nackdelar med självstyrande

Även självstyrning kommer med både fördelar och nackdelar. Egen regi innebär större personligt ansvar, men också större frihet. Ta en titt på för- och nackdelarna här:

Fördelar med att äga

hundra procent kontroll över din assistans. Det betyder att du har självbestämmande om hur den ska utföras. Du har också stor frihet som egen arbetsgivare. Du slipper krångliga kommunikationsvägar med assistansbolaget och andra administrativa moment som tar kraft. Istället kan du få hjälp och stöd med det administrativa samtidigt som du kan koncentrera dig på assistansen. Du slipper också inblandning av en tredje part i din ekonomi och din vardag, vilket ger bättre förutsättningar att skapa ett liv som du är nöjd med.

Nackdelar med egen regi

Att driva assistans i egen regi kan låta krångligt. Även om det för det mesta bara är en myt, kanske du ändå känner att du inte vill styra arbetet själv. Är du helt ensam och inte vill anlita någon för att hjälpa till med de administrativa delarna så kan det bli betungande att sköta allting själv. Vi rekommenderar därför att du tar hjälp att ett bolag som är kunniga inom just egen regi, så att allting blir korrekt.

Hur många driver assistans i egen regi?

Även om det är vanligt att anlita assistansbolag, blir det allt populärare att ta över kontrollen för sin egen assistans i egen regi. År 2020 var det cirka 3 procent av assistansberättigade som var egna arbetsgivare, men under de senaste åren har intresset ökat väldig mycket och vi ser att allt fler väljer att driva sin assistans i egen regi.

Bör du välja assistansbolag eller egen regi?

Det viktigaste när du väljer i vilken form du vill ha din assistans är att du utgår från det som känns bra för dig. Men det kan vara värt att prova olika varianter. Om det är en blankett du är nyfiken på kan du testa den under en period för att se hur den fungerar och sedan utvärdera hur den påverkat din vardag. På så sätt får du den hjälp du behöver.

Vill du veta mer om hur självstyrd assistans fungerar?

Använd kontaktformuläret nedan så hör vi av oss!