fbpx
010 – 330 45 55

9 ekonomiska fördelar med assistans i egen regi

Att ta steget till att sköta sin assistans i egen regi kan låta krångligt, men med stöd och hjälp har det många fördelar. Du får 100 % insyn i ekonomin och större inflytande över din vardag. Dessutom får du hjälp med juridik, administration, redovisning, lönehantering och rekrytering av oss på Alberum. Här listar vi alla 9 fördelar:

1. Självbestämmande

Alla som har rätt till assistans från Försäkringskassan eller kommunen kan själva välja vem som ska anordna assistans; kommunen, ett assistansbolag eller assistans i egen regi. Det betyder att du har samma rättigheter och skyldigheter som andra arbetsgivare. När du driver assistans i egen regi är det alltså inte längre assistansbolaget som ställer krav, sätter upp interna policys och riktlinjer för din assistans, utan du. Som brukare styr du assistansen, men har samtidigt full tillgång till professionellt stöd, råd och vägledning via oss på Alberum. Du behöver alltså inte heller passa in i någon annans paketlösning, utan får en mycket större valfrihet och chans att skapa din unika assistanslösning. Ingen annan bestämmer över ditt liv och de chanser du får – det gör du med full bestämmanderätt.

2. Full kontroll

Genom att själv ta över och bli arbetsgivare får du bättre överblick över din ekonomi. Du vet hela tiden hur mycket pengar och timmar du nyttjat och sparat, och kan fördela timmarna som det passar dig. Det blir också enklare att planera för aktiviteter, resor och rapporter. Du får också kontroll över hur assistansekonomin ser ut och vad pengarna går till, det vill säga din assistans och löner. Det innebär ofta att du har möjlighet att betala en högre lön till assistenterna och kan därmed locka till dig rätt kompetens som underlättar för dig. Med andra ord: du tar själv kontrollen och behöver inte längre vara i händerna på någon annans välvilja, misstag eller missförstånd.

3. Pension och trygghet

Vissa assistansbolag sätter av pengar till pension och försäkringar för medarbetarna, men inte alla. Därför kan det vara svårt att veta vad som gäller och som brukare är du sällan med och påverkar de besluten. Men när du driver assistans i egen regi, bestämmer du helt över den ekonomiska delen när det gäller din personal. Du kan göra det som du tycker fungerar bäst för dig när det gäller pensioner och försäkringar och se till att du skapar en seriös och trygg arbetsplats. Känns det svårt har du alltid tillgång till Alberums marknadsledande pensions- och försäkringspaket med ett brett försäkringsskydd för dina assistenter.

4. En enklare vardag

Att vara arbetsgivare kan visserligen innebära en del extra arbete, men det behöver inte vara så krångligt som det låter. Dessutom slipper du lägga ner tiden det tar att rapportera till någon annan. Med rätt hjälp och stöd från oss på Alberum kan det till och med bli enklare att driva assistans i egen regi än att anlita ett assistansbolag. Vi förser dig kontinuerlig med kunskap och information om lagar och regler, och du lär dig snabbt vad du behöver i din situation. Även administrationen underlättas och gör att du i vissa fall sparar tid, till exempel genom att slippa hela tiden rapportera till någon samordnare på ett assistansbolag.

5. Ekonomi i balans

Med assistans i egen regi är det du som bestämmer över fördelningen av assistansersättningen. Din månatliga redovisning hjälper dig få överblick över lön, omkostnader, utbildningar och resor. Genom att du hela tiden vet vilka de fasta utgifterna är, kan du också själv bestämma vad som ska ingå i assistansen. Dels vad som passar dig, dels vad som känns vettigt för dig att få för pengarna. Det är du som styr varje beslut om din assistans och kan alltid påverka dem.  

6. Mindre administrativa avgifter

Assistansbolag har ofta högre kostnader som måste täckas av administrativa avgifter. Avgifterna läggs i sin tur på den administration man tar från kunderna, det vill säga dig. I egen regi slipper du betala de höga administrativa avgifterna och får fler valmöjligheter, bland annat att välja din assistans och styra var pengarna tar vägen. Pengarna går dit dem ska helt enkelt – till din assistans.

7. Bättre trivsel

Trivsel och arbetsmiljö kanske inte låter som en ekonomisk fråga, men visste du att trivsel faktiskt ökar effektiviteten och produktiviteten hos de flesta arbetstagare? I egen regi har du större chans att skapa en trivsam vardag, ta beslut och vidta åtgärder som gör att du och din assistans fungerar bra ihop. Du ökar trivseln och får därför möjlighet att prestera bättre på andra områden.

8. Trygghet vid sjukdom

Vad händer om någon av dina assistenter blir sjuka? Blir inte det dyrt när man är egen? Nej, det blir det inte, det är nämligen upp till kommunen att betala sjuklön för dina assistenter, även om du har assistans i egen regi. Du betalar bara lön för den vikarie som kommer in, precis som vanligt. Du ansöker om sjuklöneersättning hos din kommun, vilket kan ta tid och kännas lite krångligt. Dessutom kan det ta upp till ett år att få ansökan beviljad. Men ingen fara, vi hjälper dig även med det och det bästa är att du slipper vänta på pengarna. Sjuklönerna betalas ut av oss precis som vanligt.

9. Hjälp med skatten

Assistansersättningen ska täcka kostnader för personlig assistans och är skattefri, men ersättningen du betalar ut till de personliga assistenterna är skattepliktig som en vanlig lön. När du tagit beslut om att starta assistans i egen regi hjälper vi dig registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket, betala arbetsgivaravgifter och dra skatt för assistenterna. Bra att veta är att möjligheten att sköta assistans i egen regi gäller alla; vuxna, barn under 18 år, eller om du har god man.

Vill du veta mer hur assistans i egen regi fungerar?

Använd kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig!