fbpx

Få hjälp med det administrativa i din personliga assistans

När du är egen arbetsgivare för din personliga assistans får du mer kontroll över din assistanssituation, och många gånger en bättre ekonomi. Att bli egen arbetsgivare innebär också mer pappersarbete. Du behöver till exempel hantera löner, skatter, redovisningar och liknande. Men de krångliga administrativa bitarna kan du få hjälp med. Här får du veta mer om vilken typ av hjälp och stöd vi på Alberum kan ge dig när du driver din assistans själv. Du kan få självbestämmande, utan de krångliga bitarna.

De administrativa uppgifterna att få hjälp med som egen arbetsgivare för din personliga assistans

Som egen arbetsgivare för din personliga assistans kan du få inflytande över din assistans på ett sätt som verkligen gör den personlig. Du kan styra över vem det är som ska hjälpa dig, och när de ska göra det. Dessutom får du kontroll över din assistansersättning, och hur den ska användas. Då kan du också känna tryggheten i att din ersättning kommer räcka till mer. Självklart följer större ansvar och mer administration med när du driver eget, men här finns det mycket hjälp att få.

Då du tar hjälp av en samarbetspartner som Alberum får du hjälp med det som kan verka krångligt. Det ger dig det självbestämmande som du vill ha, men utan att behöva sköta allt det administrativa helt själv. Du kan lämna över delar som skatter och deklarationer till upprättande av avtal och försäkringar så att du får en så smidig assistans som möjligt. Här går vi igenom vad du behöver veta, och vad du kan få hjälp med.

Hjälp med att komma igång som egen arbetsgivare för din personliga assistans

För dig som vill driva din assistans i egen regi kan det första som verkar komplicerat vara att just komma igång. Behövs det tillstånd, i så fall vilka? Vilka blanketter ska fyllas i, och var ska de skickas? Vilka myndigheter behöver jag prata med, och vad vill de veta?

Många frågor dyker upp när du börjar fundera över hur det skulle vara att ta kontrollen över din personliga assistans. I det läget kan vi på Alberum komma till din hjälp. Vi är det mest kompletta och erfarna bolaget som enbart jobbar med egen regi och kan snabbt svara på dina funderingar. Vi svarar dagligen på frågor om beslut, tillstånd, ansvar, redovisning och ekonomi. Men också hur det går till med rekrytering, lönesättning och utbetalningar, och mycket mer.

Rekrytera assistenter och hantera deras löner och avtal

När du har anmält att du ska ansvara för din personliga assistans är det dags att börja med det praktiska. Som till exempel att rekrytera de assistenter som ska hjälpa dig. Att sköta en rekryteringsprocess, skriva anställningsavtal och schemalägga arbetstider kan kännas komplicerat, men allt det kan du få hjälp med. Våra kundansvariga på Alberum hjälper dig genom hela processen och ser till att rekryteringen blir så bra som möjligt med just de assistenter som du vill ha- Vi hjälper dig även att upprätt anställningsavtal utifrån dina önskemål. Du bestämmer naturligtvis vem du vill ska jobba för dig, och kanske vill du anställa en anhörig. Då kan du bestämma vem, och sen lämna pappersarbetet till oss. Vi har full koll på vilka lagar, regler och procedurer som gäller vid anställningsavtal.

Vi hjälper dig även med övriga administrativa uppgifter som tillkommer när man är egen arbetsgivare inom personlig assistans. Det kan handla om hjälp med schemaläggning, lönehantering och rapportering till myndigheter. Just den typen av uppgifter tar vi hand om. Det här innebär att du bara behöver bry dig om att styra hur du vill ha din assistans. Det administrativa tar vi som sagt hand om.

Pensioner och försäkringar

Om du anlitar ett assistansbolag så är det bolaget som hanterar avtal, pensioner och försäkringar för dem som arbetar som assistenter. När du driver din assistans i egen regi så är det du som bestämmer över hur dina anställda ska ha det. Till exempel om ni ska ha ett kollektivavtal eller inte. Om det känns krångligt så kan vi ge råd och förklara hur det fungerar. För att kunna ge ett bra skydd åt dina assistenter, finns även ett pensions- och försäkringspaket som vi på Alberum har tagit fram. Det gör det lättare för dig att se till att ni har en trygg arbetsplats, och att dina assistenter har det bra på jobbet.

Det kanske känns som det är mycket att hålla reda på, men vi ser till så ingenting viktigt glöms bort eller faller mellan stolarna – vi har nämligen ett helhetskoncept.

Ekonomi och redovisning

Angående den rent ekonomiska biten som egen arbetsgivare för din personliga assistans, är det en del att hålla ordning på. Assistenternas löner, skatter, semester-, eller sjukersättning är till exempel sådant som måste fungera. Saker som arbetstider, samt hur din ersättning används, redovisas till Försäkringskassan eller kommunen efter utförd assistans.

Låter det som mycket att hålla reda på? Ingen fara. Våra ekonomer är specialiserade på just assistans i egen regi och kan sköta de deklarationer och skatteinbetalningar som rör din assistans. Du kan om du vill, få hjälp med mer än bara det administrativa. Våra ekonomer kan ge dig en god översikt över din ekonomi, vilket ger dig full koll, och hur du bäst använder din ersättning och dina timmar. Du får en sammanställd rapport över din assistansekonomi varje månad, vilket ger dig en bättre överblick. Det i sin tur erbjuder större möjlighet till att planera dina omkostnader och aktiviteter.

Personlig assistans som egen arbetsgivare ska vara enkelt

Vi på Alberum stöttar den som vill driva sin personliga assistans i egen regi utifrån ett helhetsperspektiv. Vi har samlade erfarenheter av de olika administrativa delarna och tar fullt ansvar över det arbete vi utför, så att du kan fokusera helt på din assistans. Vill du veta mer om vilken slags hjälp du kan få, berättar vi gärna mer. Hör av dig till oss!