fbpx

Assistansbolag eller egen regi – skillnader värda att tänka på

Vad är bäst – att anlita ett assistansbolag eller att driva din assistans i egen regi? De båda alternativen skiljer sig åt på flera sätt. För att göra det lättare att förstå vad som är bäst för dig, har vi listat det som är viktigt att tänka på när du funderar över din assistans. Du kan få mer frihet och kontroll utan att det blir krångligt.

Assistansbolag eller egen regi?

Du som behöver assistans kan välja mellan att anlita ett assistansbolag och att driva din assistans på egen hand. Det finns flera skillnader mellan att driva assistans i egen regi och att anlita någon annan. Det gäller bland annat när det kommer till ekonomi och administration, men inte desto mindre när det kommer till trygghet och självbestämmande.

Här får du veta mer om vilka skillnader som finns mellan att driva assistans i egen regi och att anlita ett assistansbolag. Vilka viktiga saker du bör tänka på, och dessutom hur du vet vad som är bäst för dig.

Kontroll och självbestämmande

Det är många som väljer att låta ett assistansbolag ta hand om sin assistans. Det kan kännas enkelt och praktisk att låta någon annan sköta allt det praktiska och administrativa med ekonomi, bemanning, juridik etc. och samtidigt få sin assistanshjälp utan att behöva vara så insatt i hur det fungerar.

Du får naturligtvis tycka till om din assistans när du anlitar ett assistansbolag, men det finns en viss skillnad mellan medbestämmande och självbestämmande. Även om du har ett bra samarbete med företaget du anlitar är det i slutändan assistansbolaget som bestämmer gällande din assistans. Bland annat angående riktlinjer, policyn och uppgifter, samt vem det är som utför assistansen.

När du driver assistans i egen regi tar du kontrollen över din situation och bestämmer helt själv vilka som ska vara dina assistenter, vad de ska ha för utbildning och kompetens, vilka uppgifter de ska utföra, arbetstider, vad de ska ha i lön m.m. Med dina egna assistenter går kommunikationen snabbare och blir tydligare när du slipper gå via assistansbolaget. Du får även kontroll över hur din ersättning ska användas och det blir lättare för dig att styra över ditt liv och din assistans. Det självbestämmandet kan nog vara extra viktigt när det kommer till just det personliga i den personliga assistansen. Du ska alltid kunna känna trygghet i din assistans.

Ekonomi

Den assistansersättning du får från Försäkringskassan fördelas i regel på olika sätt beroende på om du anlitar ett assistansbolag eller om du driver din assistans i egen regi. På ett assistansbolag tillhör ersättningen bolaget, inte dig. Assistansbolaget styr och bestämmer helt över ersättningen och väljer hur de vill fördela kostnaderna. När du är egen arbetsgivare för din assistans så får du ersättningen och det är du som bestämmer hur pengarna ska fördelas. På så sätt får du full insyn i din assistansekonomi och ser precis vad pengarna har gått till och du kan styra om kostnader som det passar dig.