fbpx

Assistans i egen regi – så fungerar det

För dig som funderar på att driva assistans i egen regi, kan det vara bra att börja med att se hur det fungerar och om det är något som skulle kunna passa dig. Är du en person som gillar att ha full kontroll över din vardag och din ekonomi kan det vara ett bra alternativ för dig! I denna artikel kommer vi att gå igenom hur assistans i egen regi fungerar och hur du tar de första stegen.

Bli din egen assistansanordnare

Att driva assistans i egen regi betyder egentligen att du tar över kontrollen över din assistans och blir din egen assistansanordnare. Du har alltså inte något assistansbolag, utan tar dina egna beslut efter hur de passar bäst för just dina behov. Det innebär mer frihet och kontroll över vilka du anställer och att du kan bestämma om lön, förmåner, budget och annat som rör dina anställda.

Varför assistans i egen regi?

Genom att driva assistans i egen regi får du full kontroll och bestämmanderätt. Du slipper mellanhänder och andra som tar beslut åt dig, du behöver inte kompromissa och anpassa dig till andra, och du får det precis som du vill ha det. Har du ett assistansbolag är ditt medbestämmande begränsat, men som egen arbetsgivare jobbar du efter egna krav, riktlinjer och policys.

Det kan verka tryggare att anlita ett assistansbolag, men ofta kan det vara precis tvärtom. Tryggheten du får när du själv kan bestämma över dina anställda – i stället för att förlita dig på någon annans avtal, försäkringar och goda vilja – kan vara ännu större. När du driver assistans i egen regi kan du också själv se till att ha pensionsavsättningar, trygghetsavtal och försäkringar som ger trygghet i vardagen. Alberum ger dig som driver din assistans i egen regi också ytterligare hjälp med trygga pensions- och försäkringspaket som ser till att du får kostnadseffektiva skydd – något som gör det enkelt för dig att erbjuda en trygg arbetsplats för dina assistenter.

Att ha egen regi

Att driva sin assistans i egen regi är egentligen inte så svårt, men det gäller att ha koll på lagar och regler. Du upptäcker snabbt att du får mer frihet och flexibilitet i din vardag. När du själv lägger upp dina dagar och ditt arbete kan du också bestämma helt över vilka du vill samarbeta med. Du får tid att fokusera på det du vill, och du kan planera, anställa och organisera din verksamhet så att den blir som du vill ha den. Du styr assistansen helt efter dina behov, ingen annans, vilket i förlängningen gör det enklare att skapa det liv du strävar efter.

Att driva assistans i egen regi ger dig också full överblick över din ekonomi. Du slipper mellanhänder och bestämmer själv hur du vill administrera och fördela assistansersättningen. Du vet alltid vad pengarna går till och kan oftast ge dina assistenter högre lön än om du anslutit dig till ett assistansbolag, och avsätta till de omkostnader du väljer. Eget företagande ger dig helt enkelt en helt annan balans i din vardag och din ekonomi.

Nyfiken på att läsa mer om egen regi och vilka ekonomiska fördelar som följer med? Läs vår artikel om 9 ekonomiska fördelar med assistans i egen regi här!

Skillnaden mellan egen regi och assistansbolag

Den största skillnaden mellan att driva assistans i egen regi och att anlita assistansbolag är att assistansbolagen ger dig begränsad insyn och kontroll angående både ekonomi och de beslut som tas. Det är du som köper en tjänst och vet aldrig riktigt hur samarbetet kommer att fungera. I egen regi är det däremot du som har full kontroll över allt som rör din assistans, från vilka du vill anställa, till ekonomi och beslut. Väljer du assistansbolag måste du också oftast prova några olika innan du förhoppningsvis hittar ett som du tycker fungerar bra, något som kan vara både tids- och energikrävande. När du driver assistans i egen regi får du istället full kontroll över besluten och kan se till att du samarbetar med de personer som förstår hur du vill ha det.

Utmaningar med assistans i egen regi

Som med allt annat finns det utmaningar med att driva assistans i egen regi. För vissa kan det verka svårt och krångligt och de tvekar att ens prova det som alternativ. Att inte ha ett assistansbolag i ryggen kan verka skrämmande och till och med ensamt. I det läget kan Alberum hjälpa till. Med oss får du hjälp med det administrativa arbetet, och vi ger dig alltid någon att bolla idéer med angående din egen regi.

Här kan du läsa mer om de praktiska skillnaderna mellan assistansbolag och egen regi!

Stöd med det administrativa

Trots att du driver assistans i egen regi, betyder det alltså inte att du behöver sköta allt själv. Eftersom du kan ta hjälp med ekonomiska, administrativt och juridiskt arbete av oss, blir det inte krångligare att sköta assistansen själv än att anlita assistansbolag. Du möjliggör ditt eget självbestämmande och driver din assistans, men lämnar över pappersarbetet. När du tar hjälp av Alberum behöver du inte lägga tid på omfattande rapporter, och du får den hjälp och det stöd du behöver när det gäller bland annat redovisning, lönehantering och rekrytering. Du har dessutom alltid någon att kontakta när du behöver råd om hur du ska driva din egen regi på bästa sätt.

Vi på Alberum håller också koll på de lagar och regler som gäller för dig och ditt företagande, ett arbete som kan vara både omfattande och komplicerat. Om du inte själv är uppdaterad på arbetsrättsregler och bestämmelser kan Alberum även hjälpa dig med det. Vi underlättar din assistans med att tillföra den kunskap som kompletterar dig till att driva ditt företag på ett tryggt och stabilt sätt. Kort sagt, vi ser till att du har all kompetens du behöver för att driva assistans i egen regi.

Är du nyfiken och vill ta ett första steg mot självbestämmande? Kontakta oss genom formuläret nedan så berättar vi mer!