fbpx

5 myter om att driva assistans i egen regi

Det finns många myter om att driva assistans i egen regi, till exempel att det är krångligt och mycket ansvar, när det egentligen är tvärtom. Det kan vara otroligt stärkande och tryggt att driva assistans i egen regi. Här är fem myter och fem förklaringar på vad som egentligen gäller.

Varför är myterna farliga?

Myter hindrar oss från att ta steget att våga, oftast till någonting bättre. Det gör att vi inte alltid tar de beslut som är bäst för oss, utan utgår från oro och rädsla. Att driva assistans i egen regi kan till exempel låta krångligt eller svårt, även om så inte är fallet. Genom att titta närmare på myterna kan vi få dem att spricka som troll i solsken och bli mer modiga i vår vardag.

Myt 1: Att driva assistans i egen regi ger mer ansvar

En av de vanligaste myterna om assistans i egen regi är att du kan få alldeles för mycket ansvar. Vi skulle vilja säga att det visserligen är sant att du tar över kontrollen, men du får också en större trygghet. Allt ansvar är inte ditt utan du ansvarar bara för dig själv. Däremot får du en annan stor fördel – inflytande! När du använder ett assistansbolag har du ofta ett litet eller inget inflytande över bolaget alls. Du har starkt begränsad insyn gällande ägare, personal, andra kunder, ekonomi och hur de driver verksamheten, trots att det i högsta grad påverkar dig som kund. Men genom att driva assistans i egen regi får du en tryggare assistans som är skräddarsydd av dig, för dig. Du har hundra procent inblick och kontroll på allt från fördelning av ekonomi till planering, och kan styra det så som du vill.

Läs mer om de ekonomiska fördelarna med att driva assistans i egen regi!

Myt 2: Det är krångligt med egen regi

En annan vanlig myt om att driva assistans i egen regi är att det är krångligt. Här vill vi vänligt men bestämt döda myten med svaret: Absolut inte! Att driva assistans i egen regi kanske låter nytt för många, men det har funnits ända sedan lagen om LSS kom. Den stora skillnaden är att du numera får hjälp med allt det krångliga och administrativa redan från början. Det gör att du garanterat kommer få en helt krångelfri upplevelse från start till mål. Du får stöd av oss på Alberum under tiden, med allt från det administrativa till det praktiska och har alltid någon att bolla med och som hjälper dig att fatta nödvändiga beslut. Dessutom ansvarar vi för skattefrågor, lönefrågor, pension, försäkringar och mycket mer som underlättar för dig som egen arbetsgivare.

Myt 3: Det blir mer jobb med egen regi

Att driva assistans i egen regi kan ju låta som att du får mer jobb, vilket är helt förståeligt att du helst vill undvika. Som tur är stämmer inte den myten heller. Assistans i egen regi ger inte mer jobb, utan kan tvärtom göra att du slipper flera av de moment du nu tvingas utföra varje dag. När du själv är arbetsgivare för dina assistenter finns det inget annat bolag som bestämmer vad du ska göra och inte göra, vem du behöver har godkännande eller tillåtelse från. Du slipper deras, ibland omständliga policys och system, och lägger själv upp arbetsdagen och din assistans. Och eftersom du får hjälp av oss på Alberum med allt det administrativa, kan du i stället få mer tid till din assistans och vardag. Det ger en stor frihet och självbestämmande över din tid.

Myt 4: Det är tryggare att köra på som vanligt

Det är klart att det kan kännas tryggare att fortsätta med ett assistansbolag som du arbetat med länge, än att starta egen regi. Även här är det lätt att bli lurad av myten. Det finns ingen större trygghet än att vara helt oberoende av andra assistansbolag och andra som bestämmer över dig och din assistans. När du driver assistans i egen regi finns det ingen som har mer inflytande eller kan bestämma över dig, din assistans eller dina assistenter än du. Det är du som bestämmer och har kontrollen till 100 procent, precis så som det ska vara.

Myt 5: Assistansbolag ger bättre villkor än egen regi

När du driver assistans i egen regi är det du själv som bestämmer vilken lösning du vill ha för dina anställda. Därför stämmer inte heller myten om att villkoren skulle vara bättre med ett assistansbolag. När du driver assistans i egen regi har du kontroll på villkoren och kan se till att det är så som du tycker att det ska vara. Även här får du stöd och hjälp av oss med det övergripande och administrativa. Genom att vi samarbetar med Sveriges största pensions- och försäkringsbolag, som omfattar över fyra miljoner anställda i Sverige, får du tillgång till deras villkor. Det kan i många fall förbättra villkoren för både dig och dina anställda. Det är till exempel viktigt att assistenter har bra försäkringar som täcker tiden både när ni är i hemmet och när ni är ute eller på resande fot. Allt det får du stöd och hjälp med, så du kan känna dig säker på att du kan ta hand om både dig och din personal på rätt sätt. Stöd som gör att du kan ta steget att skippa myterna och våga uppleva skillnaden som egen arbetsgivare.

Vill du veta mer hur assistans i egen regi fungerar?

Använd kontaktformuläret nedan så hör vi av oss!